tisdag 8 april 2014

Att vänja mig vid raw food

Det är ju rätt lätt när jag riktar in mig på godsakerna! *haha*

Jag gjorde ju raw chokladmoussetårta för ett tag sedan. Varje bit var ca 8 viktväktarpoäng, (alltså ganska många kcal och en del fett) men varenda tugga var njutning och det var bara nyttigheter i den. Inget mjöl, ingen mjölk, bara ett par matskedar agavesirap som sötning. Fetterna består av avokado och kokosfett (raw). Det söta var bananer och dadlar också.

Mitt senaste test är en morotskaka med "glasyr" av cashewgrädde. Den här kakan innehåller havremjöl, så den är inte mjölfri. Å andra sidan funkar havre även för många som vill eller behöver undvika gluten. Vet ni hur svårt det är att HITTA havremjöl?!? Iaf om man inte fattar att man ska leta på glutenfrihyllan. *suck*
På vanliga mjölhyllan fanns ALLA andra mjölsorter!!! Majs, ris, mandel, potatis, vete, dinkel, råg, hasselnöt you name it. Men inte havre.
På Maxi Ica, där jag brukar handla, har de till och med en separat hylla med produkter från LCHF-klubben, men hur tänkte jag när jag letade havremjöl där? LCHF:are är ju livrädda för kolhydraterr. *fniss, förlåt, nu retas jag*
Jag höll på att ge upp och antingen ta mandelmjöl istället eller köra ett gäng havregryn i mixern tills de dammade rejält. Fast jag petade lite på personalen och fick tips om glutenfrihyllan. Och där var den, påsen med havremjöl. *yippeee*

Raw morotskaka är lite kladdig, ätes enklast med sked om den inte kommer från frysen. Men den är inte så god så iskall. Jag gillar den. Dottern jämför den med "vanlig" morotskaka och rynkar på näsan.

Det är pilligt och till viss del tidskrävande att "baka" raw, men det är det värt. Så länge jag vill och behöver gå ner i vikt, måste jag vara försiktig med intaget eftersom det är kaloribomber. Men, bomber fulla med nyttigheter som kommer att vara mumma för både kropp och själ när träningen ger mer och jag behöver energi.

Nästa test blir bollar, kanske proteinberikade, men först bara testa stt göra bollar. :)

Här är mina morotskakebitar:


Och här är receptet, för den som vill prova:


2 kommentarer:

  1. Kan du flytta hem till mig? :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, men varför inte? Jag bakar, du äter. Finfin fördelning. *haha* Ingen hemma som uppskattar mina nyttiga godisar. Tur de gillar dem på jobbet. ;)

      Radera