onsdag 9 mars 2011

Vad en liten app kan göra

Jag har ju försökt att motivera mig själv att ta tag i maten. Också. Inte bara träningen. Och så har det gått ett tag, tills jag fallit för godisfrestelsen och så har hela helvetet brutit lös.

Jag gick ju ner 10 raska kilon i början av förra året, på ca 3 månader, genom att slaviskt följa GI-metodens Rivstartsfas. Se'n började jag träna på allvar. Maten har jag hållit hyfsat, men inte gått ner nämnvärt mer i vikt. 12 kg är det allt som allt nu.

Ja, det ÄR bra, speciellt om man ser till mängden muskler jag har lagt på mig också (och även tappat iofs, men de är på väg tillbaka nu), men jag vill ta bort ytterligare 12. Ungefär.

Nu har jag iofs precis talat om, både för mig själv och för min älskling, att vikten är underordnad, det är måendet och kroppens välbefinnande som är primärt. Dock vore det fint att som första mål komma under 80 kg och sedan åtminstone väga under 70. 69,9 duger fint, men det ska INTE vara en 7:a först helt enkelt.

Till ämnet då.

Jag skriver upp allt jag äter och allt jag rör på mig på GI Viktkoll. Jag för egen träningsdagbok. Jag planerar och skriver och funderar och försöker följa upp, men även om det är lättillgängligt på nätet, är det ändå något som gör att det blir för jobbigt att göra det regelbundet och så släpper jag allt för en tid och då  försvinner kontrollen.

I ärlighetens namn ska jag ändå säga att på det året som nu har gått sedan jag började min resa på allvar, så har jag blivit extremt mycket duktigare på att äta "rätt". Att äta vettigt, med måtta och njuta av de val jag gör när jag nu gör dem. De där "synderna". Jag HAR hållit vikten hyfsat och det är bra. Mycket bättre än jag någonsin lyckats förr, för jag gör klokare val och svullar inte lika mycket. Äter oftare, mindre portioner, kroppen väljer och jag lyssnar.

Men för några dagar sedan laddad jag ner en app till min lilla iPhone och den peppar mig. Appen heter ShapeUp och även om man inte är betalande medlem får man hjälp att hålla reda på antalet kalorier man bör stoppa i sig per dag för att uppnå sitt mål med vettet och hälsan i behåll. Dessutom kan man mata in sin motion och den räknar om i kalorier och det funkar faktiskt riktigt fint.

Visst, det är ett ganska kantigt verktyg, men grejen är den att det inte gör något, för hela fördelen är att den är TILLGÄNGLIG!

Telefonen är ju med överallt och den är uppkopplad hela tiden så det är bara att knappa in. Planera dagen i förväg, se var det finns utrymme för extravaganser eller om jag kanske behöver röra på mig lite mer, göra ändringar i maten för dagen etc. Jag fattar att det inte stämmer på exakta kalorierna, men att få den omedelbara feedback som programmet faktiskt ger, passar mig utmärkt. Det finns där, den räknar på en gång och jag kan göra om och göra rätt. Om jag vill.

Se'n kan man synka med hemsidan också, som man automatiskt blir medlem på när man registrerar sig på appen, men det har jag inte provat än. Antagligen är det mycket lättare att mata in mat och råvaror på datorn, men för mig faller hela grejen då. Det vet jag ju.

Kanske, kanske, kan den här lilla appen hjälpa mig att nå fram?!?

Tyvärr har jag redan gett upp 76 kg till sista mars, för det är lite mastigt att ta bort 6 kg på 3 veckor och samtidigt träna så hårt som jag gör. Utmaningen om 8 cm minskat midjemått har förlängts (på utmanarens begäran) till sista maj, så den tror jag stenhårt på att jag klarar med dagens väg utstakad.

När sista mars är här, ska jag tala om hur nära målet jag kom. En sak vet jag iaf, och det är att vad det gäller välbefinnandet så är jag i mål på delmålet den sista mars, oavsett antal kg.

=)

3 kommentarer:

 1. Oj, jag blev alldeles snurrig! Ganska nöjd med att ha en telefon utan finesser också ;-) Men jag vet att du fixar det, förr eller senare, Kvällskram

  SvaraRadera
 2. Frun, jag får helt enkelt sluta att ordbajsa så mycket och skriva kortare inlägg. Då slutar det nog snurra. ;-)

  SvaraRadera
 3. Vilket härligt inlägg! Jag blir jätteinspirerad!
  Försöker också att inte stirra mig blind på vågen - men det är svårt - är vägningsfanatiker...
  Siktar på att plocka tio kilo först.

  Heja! Ska kolla in appen också!

  SvaraRadera