lördag 26 april 2014

Det blev en helt annan

Men det blev en!
Hur jag tänkte när jag droppade 15000 i cykelaffären och kom hem med en mtb dagen innan jag ska åka på tjänsteresa till Düsseldorf i 4 dagar?
Jag tänkte inte! Jag bara bestämde mig.
Jag har velat hit och dit om den där förbaskade cykeln i två år nu. Minst.
Jag provade, jänförde, frågade, fick suverän service och har till och med skruvat på clipsen på skorna och tagit en runda.

KUL SOM FAN!!! 

Men nu förstår jag varför cyklister har blöjbyxor.

Och varför det är viktigt att lära sig att klicka ur skorna snabbt. (vältrisk)

Och varför cyklister har grymma benmuskler.

Hahaha! Ut i skogen/joggingspåret på nybörjartur någon?


onsdag 23 april 2014

Helvetesmaskinen

Jag provade en, för mig, ny maskin för konditionsträning när vi var på semester. Den kallas tydligen för Cardio Wave (hos Technogym, som var märket på den jag provade). Tänk dig en crosstrainer, fast istället för framåt, runt runt, så är rörelsen i sidled, snett utåt, ungefär som när man skejtar (skridskor eller skidor, välj själv).

Åh, herre jävlar vad den tar! Och vilket bra komplement till crosstrainern för min del. Beroende på hur man attackerade den, tog det mer på bak- eller framsidan, men den tog ju också sidan, som crosstrainern inte kommer åt. Jag hade ett rent helvete med wavemaskinen i upprätt position, för det tog hårt på framsidan, medan en skejtposition, med händerna på höfterna och framåtlutad med lättböjda  knän var enklare. Jag börjar bli hyfsat stark på baksidan av låren igen.

Hyfsad obalans, som måste fixas, men det är bra att upptäcka så det går att göra något åt innan det blir för stora skillnader.



En nackdel, tror jag, är att maskinen tar hårt på höftböjarna. Nu ska jag inte säga att det är ett peoblem, för jag kan inte utesluta att det helt enkelt handlar om att jag är för klen. Haha.

Hur som helst, kul att prova något nytt och jag ställde mig faktiakt på den frivilligt, en gång till. Igår. Innan pilatesklassen. Som också blev något nytt, för jag hade aldrig kört med pilatesring. Det var tekniskt ganska svårt, så det blev lite mer fokus på teknik än på styrka, men en rejäl genomkörare och lite övning på kroatiska. :D

måndag 21 april 2014

Jag, en bergsget?

Jävla bergsget, var vad min man skämtsamt skrek efter mig när jag hoppade förbi honom  stenarna när vi promenerade vid havet idag. *haha*

Det var en fantastisk känsla. Jag har inte gått ned särskilt mycket i vikt sedan jag tog tag i mitt liv och min kropp i slutet av januari, men jag har blivit så mycket starkare och piggare. Benen ville liksom skutta! Jag klättrade på stenar, tog frivilligt en omväg uppför berget en bit, flåsade förvisso rejält när vi tog oss uppför branten, men benen ville hela tiden skutta.

Hjärnan sade nej, du är inte klok! men benen tog mig med på äventyr. Åh, en stig, och innan hjärnan hann säga nej, jobbigt! hade benen pinnnat dit. *haha*

Så, mannen kallade mig för bergsget, för han hade lite problem med balansen, funderade på om det var halt, om stenen var lös, om han skulle orka och innan han hade tänkt färdigt hade mina ben skuttat förbi.

Tänk vad benen kommer att kunna skutta när 22 kg till är borta från dem. :D

Planen var att promenera en timme. Vi kom hem efter två. Svettiga och glada och med trötta ben. Träningsvärken börjar släppa nu, vilket är bra med tanke på att vi ska tillbaka till gymet imorgon. Jag hoppas på,att få plats på en pilatesklass och inte köra tungt i gymet. Jag ska sitta på flyget i tre timmar på onsdag, så det vore fint om det inte kryper som myror i skuttbenen. ;)

Kram!


Här får ni ett försenat påskägg i maxiformat förresten. :)

lördag 19 april 2014

Semestervärk

Jag har semester.
På semestern ska man inte ha träningsvärk.
Eller, det beror så klart på VARFÖR man har semester och vad man har PLANERAT  semestern.
Jag hade planerat promenader.
Nu har jag varit på gymet.
Två gånger.
Och jag har träningsvärk. ÖVERALLT!!!
Men mest i höftböjarna och insidan av låren.

Det är rätt lustigt egentligen, för vi fick ett ryck här nere i Split och gick in på två gym för att kolla vad det kostade att träna i en vecka. (Jag insåg att de planerade promenaderna, som vanligt, inte skulle bli av eftersom jag aldrig någonsin på fyra år sert någon träna något och jag av någon anledning tycker det är skämmigt att dra på mig kläderna och ge mig ut och svettas när vi är här.) det andra gymet var det dyraste, men ägarinnans bemötande gav älsklingen ett så bra intryck och pepade honom, så plötsligt hade han köpt träning åt oss båda och bestämt tid för träningsvägledning. *asg* Och vilken träningsvägledning sedan... Som sagt, träningsvärk. *haha*

Min enda tröst är att mannen är värre däran än jag. *elak*

En och en halv timme med Renata gav ossmassor med tips och råd, nya övningar och insikter om svagheter som vi kan jobba med och stärka upp. Älsklingen är stel som ett kassaskåp och jag är ojämn/i obalans mellan höger och vänster sida. Jag visste det sista, men nu har jag lite insikt i att jag måste träna ikapp högersidan. Det gjorde jag 2011, det är bara att börja om.

Den största vinsten med de här två träningspassen, är att älskade, underbara galenmannenhar blivit mer nyfiken på den träning som jag sysslar med på gymet. Det ska bli kul att kunna träna ihop framöver, att kunna peppa varandra till och på gymet. Vi funderar till och med på att komma tillbaka till gymet i Split i sommar och köra ett par PT-timmar för att få lite mer pepp.

Så, det kanske är semester ändå? Att ha träningsvärk! :D

Glad Påsk på er!!!

söndag 13 april 2014

Dagens raw foodgodis - kokosmums

Bountybollar



Jag "fuskade" idag och använde färdig, 56 %-ig choklad, vilket betyder att det inte är 100 % raw food efter chokladdoppningen. (Innehåller alltså socker och någon andel mjölkpulver - förlåt) Receptet ger också hur msn gör sin egen choklad med kokosolja, kakao och sötning med honung eller agavesirap, men jag gjorde nu inte det. För lat.

Vill man, kan man göra cake pops av bollarna, men då får man nog göra dem lite större. Glöm inte att doppa pinnen i choklad innan du stoppar den i bollen, chokladen hjälper till att hålla pinnen på plats.

Jag fick ut 34 bollar, ca 2-2,5 cm i diameter. Cake pops kanske 15?

För den som viktväktar blev varje boll 2 pp utsn choklad, 3 pp med, när jag räknade det på 30 bollar. (34 blev ingen skillnad pga avrundning)

Recept (utan egen choklad):
100 g färska dadlar
150 g riven kokos
1 dl havregryn
2 msk chiafrön
2 msk mandelmjöl
1-2 tsk mandelmjölk
1-2 tsk agavesirap/lönnsirap/honung
4 msk kokosolja
en rejäl nypa havssalt

Mixa ihop allt till en smet (jag gjorde det med mixerstav, funkade utmärkt).
Rulla till bollar. Ställ kallt (helst i frysen) medan du fixar chokladen som bollarna ska doppas i.
Det är en rätt kladdig smet, så det kan vara bra att kyla den innan du rullar också.
200 g choklad räckte precis till mina 34 bollar.
Dekorera med det du vill, riven kokos, kakaonibs t.ex.

Jag tycker kokosoljan blir lite mäktig i både smk och konsistens, men det är säkert en vanesak.

Och att rulla bollarna är en fröjd. Händerna blir lena och luktar gott. :)

Lycka eller endorfinrus

Vissa träningspass lämnar man med ett stort leende, fast man har tagit ut sig så mycket att det känns som om hela kroppen är som gelé.
Dagens spinningpass var ett så'nt. Det kändes alldeles för kort, jag ville inte att det skulle ta slut och det är så SKÖÖÖÖNT!

Ja, jäklar. För tre månader sedan trodde jag inte att det var möjligt. Men nu, nu vet jag att det kommer att gå.

Vågen berättade för mig att intaget var för stort den här veckan. +0,4 kg.
Men spinningcykeln berättade att jag är på rätt väg ändå, motståndet och tempot var väsentligt högre. *underbart*

Nästa vecka är en prövning. Älskade, underbara galenmannen och jag åker till Kroatien och en vecka i solen på onsdag. 
Målet är en timme promenad med tempo varje dag och att det som sämst ska stå +-0 på vågen när jag kommer hem. (Missar en vägning.)

-8,4 kg på 11 veckor.
Kondition otroligt mycket bättre.
Midjemått -9 cm.
Hälsa, på uppgång.

Allt som allt, riktigt bra resultat.

Nu ska jag ta min lyckorusiga kropp in i duschen. Pöss

Så här "snygg" är jag efter ett spinningpass. *haha*

lördag 12 april 2014

Min nya kompis

Foam rollern!
Jag har problem med en krånglande rumpa.
Eller egentligen triggerpunkten mitt emellan musklerna, mitt i höger skinka. *haha* Hela benet krampar liksom och jag får ont i knät och lite överallt faktiskt. 

Stelt.

Massören gav mig stretchövningar som har hjälpt jättemycket, men idag blev jag introducerad för herr Foam roller. Vilken lycka!!!

Foam rollern är en gummirulle som är ganska hård och när man lägger sig på den trycker kroppstyngden in rullen i musklerna som man sedan masserar genom att rulla fram och tillbaka. Övningen för rumpmuskeln hittade hem direkt. Man masserar liksom muskelfascian och hittar ner till triggerpunkterna. Så, tillsammans med stretchingen, kommer herr Foam roller hjälpa mig bli av med smärtan. Det gör skönt ont att kramas med honom. ;)

tisdag 8 april 2014

Att vänja mig vid raw food

Det är ju rätt lätt när jag riktar in mig på godsakerna! *haha*

Jag gjorde ju raw chokladmoussetårta för ett tag sedan. Varje bit var ca 8 viktväktarpoäng, (alltså ganska många kcal och en del fett) men varenda tugga var njutning och det var bara nyttigheter i den. Inget mjöl, ingen mjölk, bara ett par matskedar agavesirap som sötning. Fetterna består av avokado och kokosfett (raw). Det söta var bananer och dadlar också.

Mitt senaste test är en morotskaka med "glasyr" av cashewgrädde. Den här kakan innehåller havremjöl, så den är inte mjölfri. Å andra sidan funkar havre även för många som vill eller behöver undvika gluten. Vet ni hur svårt det är att HITTA havremjöl?!? Iaf om man inte fattar att man ska leta på glutenfrihyllan. *suck*
På vanliga mjölhyllan fanns ALLA andra mjölsorter!!! Majs, ris, mandel, potatis, vete, dinkel, råg, hasselnöt you name it. Men inte havre.
På Maxi Ica, där jag brukar handla, har de till och med en separat hylla med produkter från LCHF-klubben, men hur tänkte jag när jag letade havremjöl där? LCHF:are är ju livrädda för kolhydraterr. *fniss, förlåt, nu retas jag*
Jag höll på att ge upp och antingen ta mandelmjöl istället eller köra ett gäng havregryn i mixern tills de dammade rejält. Fast jag petade lite på personalen och fick tips om glutenfrihyllan. Och där var den, påsen med havremjöl. *yippeee*

Raw morotskaka är lite kladdig, ätes enklast med sked om den inte kommer från frysen. Men den är inte så god så iskall. Jag gillar den. Dottern jämför den med "vanlig" morotskaka och rynkar på näsan.

Det är pilligt och till viss del tidskrävande att "baka" raw, men det är det värt. Så länge jag vill och behöver gå ner i vikt, måste jag vara försiktig med intaget eftersom det är kaloribomber. Men, bomber fulla med nyttigheter som kommer att vara mumma för både kropp och själ när träningen ger mer och jag behöver energi.

Nästa test blir bollar, kanske proteinberikade, men först bara testa stt göra bollar. :)

Här är mina morotskakebitar:


Och här är receptet, för den som vill prova:


måndag 7 april 2014

Drömkroppen

Vad är det för dig?
Länge var det ett utseende, för mig.
Länge tittade jag på fitnessmodellernas glänsande, deffade, musklade kroppar och tänkte att; "Om jag bara..."
Länge trodde jag att lyckan satt där, i att lyckas nå den där perfekta kroppen som är snygg i allt. Snygg till allt.
Fast inte var jag beredd att lägga all den tid på träning som fitnessmodellerna troligen gör. Eller låta bli att äta allt jag tycker är gott under långa perioder, för att musklerna ska synas. Eller är. För för 25 år sedan tränade jag jämt, men inte för att bli fitnessmodell utan för att jag ville vara bäst. Det kräver träning. I massor.

Jag har alltid haft en skev kroppsuppfattning. När jag tränade karate på elitnivå, 6 kvällar i veckan i träningslokalen, minst två pass per kväll plus löpning och styrka och så tävlingar på det, då tyckte jag att jag var tjock.
De kläder jag hade då, den storleken skulle jag inte ens få upp på ena benet idag. Men, det fanns bara två viktklasser på den tiden och jag var ett litet muskelpaket, vilket betydde att jag aldrig kvalade in i den lättare viktklassen och alltid var huvudet kortare än alla andra i den tyngre. Tjock var jag definitivt inte.

Så blev jag medelålders, trött, sjuk, lat, bekväm. Och tjock.
Nu ÄR jag tjock! Fortfarande med en gansk skev kroppsuppfattning, men med insikt. Och en historia. Min kropp och jag har gått igenom rätt mycket, på gott och ont. Vi har inte alltid varit bästa polare så att säga.

Jag har varit både snyggare och smalare, men framför allt har jag varit friskare och starkare.

Drömkroppen idag är inte långt ifrån fitnessmodellens trots allt. Drömkroppen är frisk, stark och uthållig. Drömkroppen funkar. För mig.

Hur den ser ut är av mindre betydelse.
Fast, det vore rätt schysst att stå naken framför spegeln och säga till spegelbilden; "Jäklar vad snygg du är!"

;)

Man kan träna av olika anledningar



Women's health presenterar det här träningsschemat i senaste numret. Inga kpnstiga övningar, men tydligen väldigt bra. ;)

söndag 6 april 2014

Låååång vecka slut!

Mässgodiset vann med 3-1, men vid dagens invägning hade jag ändå lyckats gå ner 1,4 kg den här veckan.
Träningen ger resultat och det tillsammans med att jag håller mig inom min matram som viktväktarräknandet ändå ger, blir positivt trots att mina val inte är lysande.
Om jag väljer bättre mår jag bättre, orkar mer och slipper hunger och sötsug. Antar jag. ;)
Fredag kväll var jag tokslut, somnade i soffan och missade allt som älskade galenmannen skrattade åt på tv:n.
Lördag lyckades jag släpa mig iväg på indoor walkingpasset trots att kroppen inte var med mig. Inte knoppen heller förresten. Jag somnade så fort jag fick chansen. Haha.
Söndag, idag, har jag äntligen varit människa igen. Höll på att växa fast i soffan och skippa mitt gympass idag, men jag kickade igång vraket och gjorde't. Motvilligt.
Båda de här griniga träningspassen visade sig vara grymt sköna. Det bara ger mer stöd åt det man brukar säga; pallra dig dit ändå!!! ;)

Faktum är att jag äntligen har börjat kunna njuta så smått av träningen. Ibland. Jag älskar att känna att jag tar i och egentligen är trött, men sedan krama ur det där sista lilla som egentligen inte finns. Det är endorfinkick och får mig ofta att ligga och asgarva efter passet.
Nu är jag inte RIKTIGT där än, men äntligen har kroppen talat om för mig att träningen börjar ge resultat och att vi nog kommer att bli sams framöver.
Medelålderskroppen är en knepig figur. På alla sätt och vis du kan komma på!
;P
Pöss

onsdag 2 april 2014

Mässgodis

Ingen bra idé. Fast dag 1 innebar 1-0 till mig i matchen mot godiset.
Vi har en barista i montern. Det är ju ingen fara heller.
Men, han har en ständigt påfylld skål med mandelbiscotti.
Den går jag och nallar i hela tiden.
Den fajten ska jag också vinna, mässans resterande tre dagar.
Köper frukt på vägen dit idag.
Så det så.