lördag 30 april 2011

En ny kärlek

och hör och häpna, det var en maskin på GYMET!!! *tittar storögt*

Ännu mer förvånande, det är en KONDITIONSMASKIN!!! *gapar av förvåning själv*

Jag tänkte att jag skulle köra 10 minuter kondition innan pilatespasset och på Väsby-SATS har de (haft visade det sig) två stycken Technogym crosstrainers. De andra maskinerna de har är så'na som jag tycker genuint illa om, de som liksom hänger och som jag inte blir klok på rörelsen i. Det är skidåkning, trappmaskin och allt möjligt, men det är totalt omöjligt att få till den elliptiska rörelsen som jag vill ha och som jag får i crosstrainern av "rätt" sort.

Bara det att de hade bytt ut "mina" Technogymmaskiner mot en annan sort. (som jag just nu inte kommer ihåg namnet på)

Jag klev skeptisk på och lyrisk av!

Plötsligt kändes det inte så jobbigt att Väsby-SATS är det enda alternativet för träning om jag vill göra det på gym imorgon. *ler stort*

Jag ska ta ett kort på maskinerna imorgon, de är respektingivande. *haha*

Konditionsträningslycka, finns det? Jag trodde helvetet skulle frysa till is innan något sådant hände. *asg*

Jaja, DET hinner ändra sig till imorgon. *fakta*

En sista dumhet

4 6 stycken Marabou mjölkchokladcookies.

Och jag som inte har ätit slisk på evigheter?!?

Och de var inte ens så goda att de var värda illamåendet som nu ligger som ett äckligt moln runt hela mig.

*suck*

Maten verkar räcka till som bränsle

Jag ska följa ett matschema som ger mig frukost, lunch, middag och tre mellanmål under de här 30 dagarna som kommer. Det är ju lugnt, själva schemat, det som jag har lite funderingar kring är att jag ska hålla mig runt 1400-1500 kcal/dag och ändå träna rätt hårt en timme varje dag.

Idag har jag som plan att äta enligt mitt kostschema för att se om jag håller och det verkar faktiskt räcka till! *förvånad*

Antagligen är det för att jag äter regebundet och inte låter kroppen bli hungrig och för att jag äter mycket proteiner så att mättnadskänslan håller i sig längre.

Dessutom är det hyfsat med kolhydrater i programmet, så jag kunde träna idag utan att känna mig svimfärdig.

Kanske det funkar ändå? *haha*

10 000 träningstimmar och många, många PT-kunder har Jarkko som "bevis" för att hans kost- och träningsprogram fungerar och ändå är jag skeptisk.

Nåja, om 30 dagar vet jag själv och nu vet jag att jag kommer att orka träna på maten jag får stoppa i mig.

Imorgon smäller det

Japp, nu är det dags.

Jag kör ett pilatespass för att mjuka upp kroppen idag och så tänkte jag köra lite kondition. Måste pressa mig själv lite på den fronten, jag tycker verkligen inte om den delen av min träning. *muttrar*

Imorgon är det allvar i Fitnessfighten. 1a dagen av 30.

Idag ser måtten ut så här, det som är startmåtten för utmaningen och som ligger till grund för värderingen av slutresultatet som mäts den 31 maj:

Vilopuls 53
Midjemått 87
Vikt 80,5

Bilder ska skrutt hjälpa mig ta senare idag, efter träningen. Dem slipper ni se. *haha*

fredag 29 april 2011

1 dag kvar

Rent praktiskt, med jobb och träning på schemat varje dag, funkar det bättre om jag får/kan äta de två mellanmålen före och efter träning och sedan middag. Då blir det mindre stress för mig och jag får ändå i mig mat direkt efter träningen.



Tider blir ungefär så här då:

Frukost 06.00
Mellanmål 1 09.00
Lunch ca 11.30
Mellanmål 2 14.00
Träning ca 15.30-17
Mellanmål 3 efter träning
Middag ca 19.30

Får se hur jag lyckas de dagar jag är ute hos kund, men det ska gå. :-D

torsdag 28 april 2011

2 dagar kvar

och jag kan garantera att jag kommer att både bli trött som satan, svettig som en fontän och få träningsvärk.

Och jag som var orolig... *s*

Tempo, tempo, tempo säger Jarkko.

Ja, ja, ja säger Veronica.

:-D

Svårt att hitta musklerna i coreövningarna som är crunches och omvända crunches, men jag tror jag  måste koncentrera mig ännu mer på att trycka ner svanken i mattan. Den hade en tendens att åka upp på tillbakarörelsen och det är slarvigt.

Måste öka vikten något på tricepsövning och breda knäböj, knäböj med korsade armar var svårt med hantlar i händerna ;-P, men det som var svårt på riktigt var att hålla ryggen upprätt. Eller så upprätt som möjligt då. *hehe*

I övrigt är jag förvånad över att jag faktiskt gjorde HELA konditionspassen 2 stycken á 10 min! Imponerad av mig själv, även om jag inte orkade ta i lika mycket andra gången som första.

Det här kommer att bli en pina att göra varje dag i 30 dagar. Jag har en känsla av att någon dag då och då måste få bli en vilodag, eller en dag då jag inte försöker att öka belastningen.

Det visar sig.

Tempo, tempo, tempo.

*asg*

onsdag 27 april 2011

Ibland ska man helt enkelt vara tyst

även om man undrar saker. *haha*

Jag fick ju mitt träningsprogram igår. Och kostprogrammet.

Jag tyckte träningsprogrammet kändes så simpelt. Jag insåg att det var upp till mig att lägga på vikt så det blev jobbigt och att programmet är uppbyggt helt utan pauser, vilket gör det jobbigt på ett annorlunda sätt än det jag tränar idag.

Men ändå... verkade lite väl simpelt.

Och maten, listan med vad jag rekommenderas äta får mig att må illa. Protein, protein, protein... *puh*

Jag skickade iväg kommentarer/frågor till Jarkko och som man ropar får man svar har jag nu fått svart på vitt. *asg*

I princip sade han två saker:

  1. Tycker du att 100 kg i vikt på stång vid breda benböj är lätt? Fine, då är det så. Annars, kör programmet noggrant och enligt plan, lägg på vikter och träna på gränsen till vad du orkar så ska du se att du får resultat.
  2. Om du vill bränna fett, måste du matplanera. Annars får du helt enkelt fortsätta vara fet.

Nu sade han inte så ordagrant, men jag fattar vinken Jarkko!

Förlåt för mina klantiga uttalanden, nu ska jag jobba hårt. Fast jag kommer att må illa hela tiden. Det är fakta. *haha*

Nu är det kväller om imorgon ska undertecknad göra ett test med nya programmet och känna in vilka vikter jag ska börja på/med. *vinkar*

3 dagar kvar

Och vi får uppmaningen att städa i våra skafferier/kylskåp/frysar för att inte utsätta oss själv för frestelser i onödan, nu när vi ska koncentrera oss på att äta nyttigt och kalorisnålt. I alla fall jag... *s*

Stackars skrutt. *hehe*

Jag måste handla bulgur, råris, tonfisk i vatten, makrill, grönsaker, lax och lite frukt. Det börjar bli lite skralt av de varorna hemma. Jag brukar ha alla hemma, men kanske inte så mycket som jag ska proppa i mig nu. ;-)

OM jag ska ta och räkna ut hur mycket jag kommer att äta under 30 dagar:

30 burkar makrill i tomatsås
30 burkar tonfisk i vatten
30 skivor knäckebröd
60 frukter
9 kg protein i form av fisk/kyckling/skaldjur
6 kg grönsaker/sallad
6 l sojamjölk
60 äggvitor
1,5 kg müsli

Det verkar ju inte vara så mycket? *hmm*

Som sagt, 3 dagar kvar. På söndag är dag 1 och tor-lör ska jag träna in programmet och hitta ansträngningsnivån/vikterna. *puh*

tisdag 26 april 2011

4 dagar kvar - nu har jag fått dem!!!

Kost- och träningsprogrammen har nu dykt upp i min mejlbox.

Jag kommer att bli vansinnigt j-a JÄTTETRÖTT på makrill och tonfisk. *mår illa*

Jag är lite skeptisk till effektiviteten på träningsprogrammet i början, jag tränar mycket "hårdare" än så nu. Å andra sidan så blir det fler övningar i rad utan vila, så jag ger det en chans. Jag får ju lägga på vikter själv och det går att variera svårighetsgraden. Korrekt utförande är trots allt A och O.

Det ska ändå bli lite skönt att byta program nu. Det har varit nödvändigt i ett par veckor, men jag har väntat eftersom 1a maj är på ingång. Ser på programmet att jag nog skulle vilja lägga till rygg/axelövningar, annars kommer nog målet att göra chins utan assist att försvinna bort i horisonten. *haha*
Here we go!

TJOHOOOOOOOOOOOOO!!!

4 dagar kvar

Kan programmen komma nu då? *otålig*

Ingen bra träningsdag idag - heller

Jag gick dit, det såg lovande ut, jag förlorade. *L*

Uppvärmningen gick bra, flåset kändes skönt och jag svettades en hel del.

Så drog jag igång första övningsparet, assisted chins och squats med stepbräda och 12 kg-stång. Tungt första setet, men okej. Andra setet satte hjälrtklappning igång, strax kom illamåendet och som ett brev på Posten, kallsvettningarna. Ooops... inte riktigt läge att pressa mer då antar jag.

In i stretchingrummet, kör mage, ben, armar och rygg lite mjukt och skippa tyngre konditionsövningar. Nu ger jag mig ut på en promenad istället. Lagom lågintensivt får jag hoppas. Skam den som ger sig.

Imorgon är en annan dag och idag har varit en väldigt bra matdag iaf! :-)

Jag vill HAAAAAAAAAA!!! NU!

Förvisso skrev jag här igår, att jag är ytterst omotiverad. Förvisso var det sant, men JAG VILL ÄNDÅ HA MITT KOST- OCH TRÄNINGSPROGRAM NU!!! *asg*

Jag är ju så in i h-e nyfiken. Ju.

Så, Jarkko, du skrev i din blogg igår att du har börjat skicka ut programmen. SKYNDA, SKYNDA! *s*

Jag vill veta vad som väntar, jag vill förbereda mig mentalt, jag vill förbereda köket och jag vill känna efter hur ont det kommer att göra. *haha*

Jag tycker det där med omotiverad verkar lite... instabilt just nu? *hehe* Det är tungt idag också. Jag SKA gå till gymet idag. Jag VILL INTE anstränga mig, men det är väl en god mental förberedelse för maj som komma skall som  någon. Att gå till gymet fast jag inte vill.

Som tur är behövde jag inte åka till Örebro idag, kollegan är sjuk. (stackarn) Det betyder att jag jobbar hemma idag och kan smita iväg till gymet vid 15-tiden. Då är det mer eller mindre tomt och jag får träna ifred. För det mesta iaf... håller tummarna för att det är en så'n dag idag.

måndag 25 april 2011

5 dagar kvar

Inte speciellt motiverad alls idag.

Klev upp klockan 6, drog i mig ett gäng piller och låtsades som att jag mådde supertoppenjättebra! *morr*

Åt frukost, drog på mig skinnstället och plockade ut motorcykeln och sedan har jag suttit i ett dike och domderat mer eller mindre hela dagen. Utbildning för våra nya och blivande instruktörer. Ja, lite gamlingar var på plats också, för dem var det repetition. Också nyttigt.

Solen har varit framme hela dagen kan jag meddela. Det syns på mina kinder och min näsa. *haha*

Nu är jag hemma. Planen var att dra i mig en smoothie, stoppa in revbenen i ugnen och ge mig ut på en promenad. Ingen träning igår och Fitnessfighten i antågande.

Det slutade med att jag kröp ner under filten i soffan, masade mig in i duschen, frös lite och kröp tillbaka ner under filten, åt revben med god avokadosalsa och avslutade med glass.

Ingen promenad idag heller. Inget annat i träningsväg i sikte idag. *s*

Matdagen har för övrigt varit god idag och jag var värd glass. Mumsig Oatly jordgubb.

Jarkko pratar om förberedelser idag. I sin blogg alltså. Förberedelser för matschemat, se till att man har rätt prylar hemma och inte utsätter sig för frestelser och dålig planering. Förberedelser för träningen, så att man förstår övningarna och börjar på rätt nivå på söndag.

Tydligen är våra kost- och träningsprogram på väg ut via e-post. Spännande.

Men just nu, skiter jag i vilket. Får jag gå och lägga mig snart?

söndag 24 april 2011

Dagens misslyckande

Det där med maten sket sig styggt.

Från det att jag skrev det förra inlägget och en timme framåt, utvecklade jag feber och frossa och illamående. Åt mitt mellanmål strax före kl.16, men ställde in spinningpasset strax efter. Vid 18 ringde bästa Göran och då var jag ännu ynkligare och ställde in vår middagsdejt.

Nu ligger jag under filten, i soffan, äter godis och tortillachips och tittar på dåliga tv-program. Vill bara sova och skiter i vilket rent ut sagt.

Så det kan bli på bara en timme.

Ingen träning, feber och sockerchock. Ujujuj...

6 dagar kvar

Under tiden som Fitnessfighten pågår, ska jag hålla mig till 1500 kcal/dag.
Det är vad jag har haft som riktvärde nu i en månad, men skillnaderna är två:

1. Nu SKA jag hålla mig inom 1500 kcal, inte höfta.
2. Nu ska jag hålla mig inom 1500 kcal och INGA TILLÄGG för träningsdagar.

För som jag har gjort hittills, har jag gissat mig lite till mängderna och så har jag lagt till mat till den gissade mängden som ska motsvara ca 500 gissade kcal för de dagar jag tränat. Och även träningsmängden blir ju gissad liksom, inte tiden, men ansträngningen och alltså brända kcal.

Idag ska jag INTE äta bullar, godis eller något annat än det som är planerat.
Idag ska jag försöka att inte lägga till extra mat för att jag tränar, utan planera för att orka med träningen och hålla mig mätt inom de 1500.
Idag ska jag försöka få det att fungera. På balkongen såg det ut så här vid lunchtid idag:



Slut med fifflet. Nu är det allvar. I 30 dagar.

För vad har resultatet blivit den senaste månaden?

1 KG PLUS!!! *AAAAAAAAAARRRRRRRGGGGGGGGGGGHHHHHHH*

Nåja, mer att ta bort i fighten. Eller nå't.

Sovit som en kratta har jag gjort den sista tiden och det måste bli bättre. Utan sömn blir det inte mycket utveckling, hur mycket tid och energi jag än lägger på träning och mat.

Det handlar Jarkkos blogg om idag. Ni vet, den där han räknar ner till Fitnessfighten och ger lite tips om förberedelser.

6 dagar. Se'n smäller det.

Vattenförgiftning - fel råd och vikten av ett eget sunt förnuft?

http://www.dn.se/nyheter/sverige/kvinnor-sjuka-av-lagkaloridiet

Läser om att en av alla lågkaloridieter gör kvinnor sjuka, det är så det står i rubriken. Fast när man läser är det två saker som slår mig:

1. Kostrådgivaren i det nämnda programmet verkar ha noll koll. Får man verkligen hålla på med så'nt utan att ha grundläggande kunskap i hur kroppen fungerar och i att komunicera med människor?

2. Att kvinnan som följde kostprogrammet inte tänkte själv öht?!? Ja, vi är fostrade att lita på experter, men någonstans finns väl ett kritiskt tänkande i kombination med en känsla för hur den egna kroppen mår?

Det är läskigt.

Vår hysteriska strävan efter snabbt och enkelt gör hemska saker med oss.

Det här med att träna med pulsen som guide

Jag följer Jarkkos blogg med tips inför fightstarten och så klart börjar jag ju fundera och planera.


Jag köpte schyssta skor för att vara förberedd, mitt högra knä klarar inte påfrestning av löpningen på bandet och jag tänkte att det kanske skulle bli bättre med bättre skor. Det blev det på sätt och vis, för jag fick också smärta i höften som försvann med nya skorna. Dock försvann inte smärtan i knät.

Jag ska ta mig till en naprapat/läkare som får göra en bedömning, det kan vara så att knät är slut, men jag är ju rätt tung och har tidigare haft ilägg för att rätta till en sjunkande hålfot så problemet kan vara enkelt löst. Faktum kvarstår ändå att löpning inte kommer vara ett alternativ som konditionsträning i Fitnessfighten för min del. Det är dock ett världsligt "problem", men det som grämer mig är de dagar jag vet att jag inte kommer att kunna gå till gymet. Att hitta utmanande konditionsträning. Kanske hittar jag en cykel? *L*

Då kommer jag till det jag funderat på, kring Jarkkos blogginlägg om konditionsträning igår.

Maxpuls för min del ligger då på 175 teoretiskt förenklat, så min konditionsträning ska ligga på 149 enligt alla konstens regler. Min puls ligger idag på 165-170 på de konditionspass som jag tycker "ger något". Lägre är liksom mer "myspass" även om de så klart också är jobbiga. (det där lät pretto, men jag menar förstås att de är mindre jävliga)

Jag har ingen erfarenhet av att träna med pulskoll, så jag ska inte säga att det är bra för mig eller inte, men jag funderar på om mina tidigare erfarenheter inom idrott/träning kan göra att jag har en annan pulskurva än den förenklade som vi utgår ifrån när vi räknar?

Jag är förvisso överviktig och ganska dåligt tränad idag, men har tränat hela livet tidigare och i konditionskrävande sporter på elitnivå. Fast det lade jag av med senast 1997. *haha* Efter det har jag inte gjort många knop i onödan, bara sporadiskt, fram till i mars förra året.

Bara en fundering och kanske dum fråga, men jag vill fatta hur det här ska gå till så att jag gör rätt.

Jag kanske ska ta ner pulsen något för att träningen ska ge mer?

Som det är idag så kör jag intervaller, då pendlar ju pulsen mellan 110-120 och 170-175, men när jag körde ett tiominuterspass för att testa att förbränna 100 kcal på 10 minuter så låg pulsen konstant runt 170 och jag trivdes. Märkligt nog. *haha* Nu pratar vi crosstrainer.

Hoppas att påshelgen är skön och att ni njuter av solen och ledigheten.

lördag 23 april 2011

Träning, träning och mer träning

I maj kommer det här att bli en träningsblogg. Det är oundvikligt.
Med 30 dagar intensiv fokus på träning, träning och mer träning och så lite fokus på mig själv, me, myself and I, kommer det att bli en berg- och dalbana i motivation, karaktär och ynk. *haha*

För mig kommer det att bli intressant att se vad det ger för resultat. Om jag för min träningsdagbok på ett bra sätt, kommer jag även att kunna koppla resultat till aktivitet. Mat och träning. Ja, självklart. Det krävs dock disciplin för att skriva varje dag också. Inte bara spontant. Det går ju inte att göra som jag brukar, spruta ur mig 10 inlägg en dag och så vara tyst en vecka. *L*

I 30 dagar, från 1a maj, kommer jag alltså att tjata ihjäl er om hunger, trötthet, puls, svett och motivation. Bara så att ni vet.

En del av er kanske tycker att bloggen blir helt ointressant då, men det är okej. Jag är inte ute efter att ge någon dåligt samvete eller skriva någon på näsan. Jag skriver ju i första hand för mig själv och jag tror att det är ett steg i det här med att gilla medelåldern, den här träningsfrenzyn som jag har hittat just nu.

Som jag skrivit tidigare, i juni ska jag gå på avvänjning. Tillbaka till en verklighet som inte kretsar kring träning. Tror jag iaf. *haha* Jag måste verkligen hitta balans när det gäller min träning. Jodå, det gäller hela livet, men just när det gäller träning har jag en tendens att göra allt eller inget. Det funkar inte. Inte i längden. Jag VILL hitta lagom. Det har varit lagom med 3 ggr/vecka hittills, eftersom det inte har tagit över. Jag har haft tid för annat, utvecklats, haft kul och haft resten av livet.

Nu ska jag njuta av den här fina dagen. Vem vet hur många till det blir? ;-)

7 dagar kvar

eller En tanke flera själar. *haha*

Idag fick jag ett ryck på morgonen, så jag drog på mig träningskläder och gick ut. 7 km blev det idag, innan frukost. Ett äpple på väg ut stoppade jag i mig, för säkerhets skull. Och när jag kom tillbaka, belönade jag mig själv med en god frukost. *nöjd*

Under rundan funderade jag lite på de 30 dagar som kommer närmare och närmare och insåg att kroppen kommer att vara ganska trött och lite sliten. Så, jag funderade på om jag skulle ta och boka in massagetid i slutet av perioden. Kanske även ett par under tiden.

Lustigt nog. För i Jarkkos blogg idag, som förberedelse för Fitnessfighten, skriver han just att han har bokat en timmes massage varje vecka under fighen. *haha*

Jag provade att gå-jogga lite idag. Det blev ca 1 km. Tungt, långsamt, det kändes som att jag nog promenerade snabbare än jag joggar, men jag hoppas att det går att vänja in kroppen så jag kan konditionsträna även utanför gymet. Jodå, cykeln ska också införskaffas, men jag vill ju jogga. Det var då själva f-n också. *flinar*

Vägde mig imorse och jag HAR verkligen gått upp ett kg?!? Jag säger inget mer än så, för jag har liksom inget att säga. Utom att jag hoppas att Fitnessfighten ska kickstarta förbränningen så att jag kommer under det där förhatliga 80-strecket.

Så det så.

Men, massage it will be. *bestämmer* Kanske till och med en innan 1a maj? *ler stort*

fredag 22 april 2011

En cykel, ett kungarike för en cykel!

Neeh, så illa är det inte, men med tanke på nerköpet med joggandet så måste jag hitta något annat sätt att kunna pressa flåset än att jogga.

Trots toksköna och asdyra skor. 1600 kr är mycket för något som inte går att använda. *muttrar*

Så, det får bli en cykel.

Nu vill skrutt ha ett transportmedel och tycker att vi kan dela cykel. Det tycker jag är en lysande idé. Fast, jag vill ju kunna cykla i joggingspåret/i enklare terräng, hon vill väl mest cykla asfalt.

En hybrid med mountainbikegener får det nog bli då. Nå'n med erfarenhet av cyklar?

Det finns med stel framgaffel, med dämpad framgaffel, med skivbroms eller med gamla hederliga hjulbromskuddar och fan och hans moster. Jag vill mest bara ha en cykel som inte är asdyr, som håller för lite påfrestningar och som inte rullar tungt satan. Hur svårt kan det va' liksom?

Jag har googlat och surfat och kikat och funderat och hittat två som är rätt billiga, men som nog skulle kunna fungera. Den billigaste har jag redan haft en av faktiskt, den höll för mycket roligt i 4 år innan den blev stulen. Så, billigt är inte alltid dåligt.

Jag ska fundera lite till efter påsk. Det är lite mycket utgifter nu igen. Dykkursen ska betalas, jag måste lämna in hojen på 100-milaservice och så ska jag ju kunna ge min lilla familj mat. *s* Nåja, här är de tilltänkta offren iaf...





Skillnad?

Den första kostar 1995 kr, den andra 3895 kr.
Den första har inga krusiduller alls, den andra har dämpad framgaffel och skivbromsar.
Se'n kan jag inget mer om cykelkomponenter. *haha*

8 dagar kvar

Om allt går enligt planen, ska vi få våra tränings- och matscheman imorgon.
Jag antar att det kommer att bli lite frågestund under veckan som är kvar, för att klargöra både övningar och måltider.

Den 30/4 ska bilder och mått skickas in på dagsformen. Dagen innan de 30 dagarna börjar.

Jag har iofs redan skickat in både bilder och mått redan, det gjorde jag när jag anmälde mig, men det kan ju ha hänt en del sedan dess så "tävlingsmåtten" blir de som rapporteras den 30/4. *puh*

Själv har jag gått upp typ 1 kg?!?

Och midjemåttet är detsamma än så länge.

Sötsuget är ganska litet, men jag slåss varje dag med det där monstret som vill äta hela tiden. Bara stoppa saker i munnen för att. Inte för att jag vare sig är hungrig eller i behov av något att tugga på.

Vikt, midjemått och vilopuls. Det ska rapporteras. Om en vecka.

8 dagar kvar. Imorgon har jag avbokat spinningpasset till förmån för hojåka med bästa Göran. Det får bli en rask promenad på förmiddagen istället.

Jag har ätit godis idag. Kunde inte motstå skrutts påskägg. 10 bitar har jag vräkt i mig.
Och så en ostsmörgås och en kant brieost med prosciutto.
Kunde liksom inte hejda mig när jag väl började.
Som vanligt.

Nu är det hänglås på kakhålet.

*vinkar*

torsdag 21 april 2011

Dagens träningspass

Tycker nog att det passet är värt lite extra uppmärksamhet.

När jag satte mig på cykeln för uppvärmning, kände jag att kroppen inte hade ett dugg lust att styrketräna idag.

Efter hojtur/begravning/hojtur och en någorlunda nyttig McD-lunch, lade jag mig på sängen för att andas en stund och så kom jag ändå iväg till gymet till slut. Som planerat. Fast lite senare. Dock samma dag! *hurra*

Så, på cykeln, cykla gick jättebra. Helt okej iaf. *s* Men styrketräna ville jag inte. Gick ändå ner mot avdelningen med fria vikter, för det var där det första supersetet skulle äga rum. Smithmaskinen var upptagen. Skit också. Eller jubel! *haha*

Så, jag ställde mig på crosstrainern istället. I tio minuter. Och körde satan. Tänkte på Jarkkos rekommendation att förbränna 100 kcal på 10 minuter (iofs inte samma typ av maskin, men jag måste ju börja någonstans) och drog igång. Himmel vilken svettpöl det blev under mig. *asg* Fast jag fick bara ihop 95 kcal på 10 minuter. Fortsätta till 100? Nope, nå'n måtta får det vara. Tiden var viktigare än kcal:erna just idag. *L*

Var jag nu redo för gymet? Nope. Gick till roddmaskinen istället. I mitt huvud var målet att ro 1500 meter, vilket borde ta typ 10 minuter i mitt snigeltempo. Men efter 5 minuter hade jag ledsnat och jag lade av. Släntrade mot stretchrummet för att göra lite magövningar och sedan helt enkelt ge upp för idag.

Fast, på väg dit insåg jag att jag nog skulle kunna göra hela programmet, något modifierat, inne i stretchrummet. Så det gjorde jag. Och en timme senare hade jag svettats igenom hela träningsprogrammet, lagt till ytterligare 10 minuter konditionsträning och var genomblöt.

Hur gick det till? *förundrad*

Jag var så trött när jag gick ut från gymet att jag sade God Jul till tjejerna i receptionen. Fast jag kom snabbt på mig själv och rättade mig, men de skrattade en del. *knasig tant*

Så gick jag och handlade helgmat och lallade omkring och när jag kom hem duschade jag och fixade i köket och plötsligt var klockan 19.25. VART TOG TIDEN VÄGEN? Middag?

Som tur är var tjejerna villiga att gå och hämta sushi, så vi fick middag ganska snabbt och utan någon större ansträngning. *s* Och eftersom tjejerna inte är här på påskafton, sitter de nu och smaskar på sina sprängfyllda påskägg.

Nope, man blir aldrig för stor för en påskpresent.

Nu är jag ff pigg i knoppen efter träningen, men jag känner att tröttheten börjar krypa närmare. Ha en mysig kväll och så syns/hörs vi snart igen.

9 dagar kvar

Inte mycket att säga, 9 dagar till det självvalda helvetet börjar. *asg*

Jarkko skriver i sin blogg om hur träningsupplägget kommer vara i grunden, men att det sedan kommer att vara individuellt beroende på vad man är van att träna sedan förut.

20 min cardio och så helkroppsövningar uppdelat på överkropp/core/ben... lite som jag kör redan nu, men nu blir det (förhoppningsvis) andra övningar så jag får variation. Jag har nämligen redan gått på övertid på de program jag kör nu, men tyckte inte det var idé att kalla in Georgy när jag nu ska köra fighten hela maj.

Undrar hur det kommer bli med vikterna när jag kör Jarkkos program? Kommer jag att ha disciplin nog att köra så tungt så att jag kör skiten ur mig själv eller kommer jag att "fega"? Jag tycker ju att om man ändå ska lägga tid i gymet, man lika gärna kan göra det ordentligt. Fast jag vill ju inte tappa vikterna i huvudet och krypa ut därifrån på spaghettiben och inte ens kunna köra bilen hem, liksom. *s*

Det beror ju till viss del på dagsformen, men det handlar lite om att pressa sig själv. Att pressa MIG själv! Lite till. Och lite till. Under de här 30 dagarna...

Nä, det är ju torsdag, så nu sticker jag till gymet innan det är dags att göra påsk.

Pöss på er alla, snart är det dags. 9 dagar kvar som sagt. *haha*

onsdag 20 april 2011

10 dagar kvar

Idag är det tydligen dags att börja förbereda sig mentalt även gällande maten i Fitnessfighten. Iaf om man ska följa PT Jarkko Kortelainen i hans råd på utmaningsbloggen. *L*

Det är en hyfsat strikt diet under hela utmaningen, för även om man inte behöver gå ner i vikt så går det ut även på att bli deffad. Därför ska vi nu ta reda på vår "grundförbränning" genom en enkel beräkning.

Din vikt * 24 = antal kcal som du behöver för att gå runt ett dygn.

Om du inte vill gå ner i vikt, ska du äta upp även det du kommer att göra av med när du tränar. Bygga muskler kräver en del energi.

Så, jag har 81,3 kilon att släpa runt på. I 24 h/dygn. *haha* = 1951 kcal enligt Jarkkos modell.

Jag ska dra ner lite till, men jag behöver en hel del för att orka träna också och det är träningen som ligger i fokus. Fettförbränningen kommer automatiskt, men jag kommer inte att äta så lite att jag inte orkar träna. Hårt.

Det viktiga för mig är alltså att jag mår bra och orkar träna, men jag kanske ska sätta ett viktmål också under den här tiden? För att inte tillåta mig att slarva med maten... *hmm*

75 kg? För tufft? 76. Som jag skulle ha försökt nå till 31 mars, men som gick åt skogen av någon anledning.

Mindre än 1500 kcal ska man inte äta, det håller jag nog med Jarkko om. Jag har haft 1500 kcal som riktvärde i någon månad nu, men träningsdagar har intaget legat runt 2000 kcal. Inte strikt dock, eftersom jag inte gått ner något i vikt under tiden. Så mina höftningar av kcal-räknandet har nog inte varit så lyckade. *asg*

Nåja... bättre blir det. Eller måste bli. Om jag vill anta utmaningen fullt ut.

Viktmål med Fitnessfighten, 76 kg.
Träningsmål med Fitnessfighten, ta mig igenom hela månaden och vara nöjd med min insats. *s*

tisdag 19 april 2011

11 dagar kvar

Idag var det en så'n där dag. När jag kände mig stark som tusan! *haha*

Nu var det också en så'n dag när jag inte hade ätit ordentligt med mellanmål (typ inget alls) efter lunch och alltså insåg att jag inte skulle ha tillräckligt med energi för att ta mig igenom ett krävande träningspass. Så, jag gjorde som jag brukar när jag vet att jag behöver energi, jag köpte mig en flaska VitaminWater Ignite. Den gula, med tropisk citrussmak.

Nu vet jag inte om det är för att jag sveper en så'n under tiden jag värmer upp och in i första supersetet, men jag får alltid en rejäl energikick av den där lilla flaskan. Samtidigt drabbas jag INTE av den dipp som man brukar varna för när det gäller energidrycker, så jag antar att det inte är bara för att jag stoppar i mig drycken som jag blir piggare. Jag kände mig iaf urstark, fast passet var asjobbigt och jag kan säga att konditionsträningen höll på att ta knäcken på mig i vilket fall som helst.

Nu är jag hemma, det är 3 timmar sedan jag tränade och jag är ff pigg. Och glad. Och stolt över att jag tog mig igenom hela helvetespasset, om än något modifierat gällande konditionsbiten. Måste bättra mig där. *suck*

Jag alternerar mellan två upplägg och kör tre pass per vecka. Nu kan jag passen utantill, det brukar vara en indikation på att det är dags att byta träningsupplägg. *haha*

Nu är det bara 11 dagar kvar till Fitnessfighten drar igång, så jag tänkte inte stämma träff med Georgy än. Istället ska jag lägga mer krut på konditionsträningen, göra övningarna lite tyngre och långsammare och sedan träffa Georgy i juni. Efter en vilovecka, för det inser jag att jag kommer att behöva efter 30 timmar träning på 30 dagar. *pust, stånk och stön*

Jarkko skriver om balans i sin blogg idag. Balans kan man ju ha på lite olika ställen. Nu pratar han om balans/obalans i kroppen och nyttan av att någon annan tar en titt på en när man tränar ibland. Vi är ju ofta olika starka fram/bak, vänster/höger.

När jag drog igång och tränade förra året, då var jag uppenbart svagare i vänster sida av kroppen. Framförallt i benen, eftersom jag varit skadad och inte vågat eller orkat ta tag i det. Dessutom har jag alltid varit extremt svag i underkroppen jämfört med överkroppen och andra obalanser fanns (och finns säkert nu med).

1 år senare har det hänt massor med kroppen, styrkemässigt. Georgy "tvingade" mig att kämpa på med min obalanserade kropp. Jag gjorde samma övningar, med samma vikt, på båda sidor av kroppen, vänster/höger, fram/bak, över/under. Nu är de ganska lika, men satan vad ont det har gjort. Och vad elak jag har varit på Georgy tidvis.

Och på mig själv för att jag låtit mig själv bli så svag. *muttrar*

Nu kommer Jarkko att servera ett träningsupplägg i Fitnessfighten, men han är ju inte där själv för att se att övningarna görs rätt. Hoppas att det är enkelt att följa upplägget, jag är nyfiken men får vänta ett tag till. *L*

måndag 18 april 2011

12 dagar kvar

Och som Jarkko skriver i sin blogg inför starten 1:a maj, så är det dags att planera. Utmaningen som Fitnessfighten innebär är ingen barnlek. Alltså, inte för mig iaf.

Dessutom sammanfaller utmaningen med en massa andra aktiviteter. Vissa mer utmanande än andra. Maj är en månad där jag har fullt, fullt på jobbet OCH minst lika fullt på fritiden.

Jag ska på 160-årskalas den 14e maj, det är det jag oroar mig MINST för! Det är ändå så att jag är på "hemmaplan", hemma hos min älskade galenman och då ändå kan ta mig till gymet alla dagar och få min träningstimme gjord. Tillgång till vikter och maskiner och vad jag nu behöver.

Däremot har jag inte mindre än 3 kurshelger i maj. Resor och flera, långa dagar på banan, tidiga morgnar och sena kvällar med planering.

På eftermiddagen den 5e maj drar jag iväg till Kinnekulle, men då planerar jag att få träningen gjord innan jag åker iväg. Borde gå. Se'n är jag borta 6-9e och det blir den 9e som blir värst eftersom vi drar igång kl.7 på morgonen och sedan är det hemfärd. Det är ju en bit.

På eftermiddagen den 20e maj ska jag till Skåne, det är en lååååååååång resa, det vet jag nu. Även där borde jag kunna träna innan jag sticker iväg, men jag har möte till kl.15 och då är jag inne i stan, så jag måste få till det på något bra sätt. *suck* Kurs 21 och 22 och hem direkt den 22a... *puh*

Se'n är det 28-29 maj också, Gelleråsen/Karlskoga, men det blir den sista utmaningen i utmaningen. Jag vet ju redan nu ATT, bara inte riktigt HUR. Det kommer visa sig ganska snart hur träningsprogrammet ser ut. Det som kommer bli svårt är konditionsbiten när jag är borta, eftersom jag nu inte kan springa/jogga. Kanske knäet vänjer sig så jag kan börja jogga lite, men jag räknar inte med det.

Av de 30 dagarna, är det 6-8 stycken som blir en riktig utmaning.

Jag kan, jag vill, jag ska!

Men det kommer helt klart kräva planering.

Och en j-la vilja. *haha*

söndag 17 april 2011

13 dagar kvar

Och förberedelserna är i full gång.

Jarkko Kortelainen är VD för och aktiv PT i FUSTRA och den som ska guida oss knasbollar som ska igenom Fitnessfighten i maj.

Alla som deltar har troligen olika anledningar till att vara med i den här utmaningen. De hade en provomgång i januari, nu kör de en till som kostar pengar, men som också har priser till vinnaren.

Jarkko själv (och hans företag) promotar den här 30-dagarskuren lite som BEACH 2011 (eller vilket år du nu vill), eller något annat som behöver en hyfsad quick fix och man vill känna sig lite snyggare, lite bättre. Jag tar det som en kickstart till nästa fas av mitt mål att ha en stark och glad kropp som väger mindre än 70 kg.

Det är en lite skrämmande utmaning, träna varje dag, hårt, i en timme i 30 dagar. Får se vad det gör med min kropp. Klarar jag utmaningen, är det en jätteseger för mig själv. Det är inte det att det egentligen är så svårt, för det är lite vad jag sysslar med redan nu, utan att det är så mycket. På en gång. Inget utrymme för vila, paus, eftertanke, bara köra.

Som jag har glidit fram nu, har jag ju tagit en paus i mattänket och i träningen när jag inte orkat, men nu är det 30 dagar fullt race.

Och det kräver förberedelser.

Som Jarkko manar till i sin blogg. Läs om du är intresserad. Nu är det bara 13 dagar kvar... *haha*

Fitnessfighten räddad?

Jag gick (eller rättare sagt haltade) till gymet idag också. Mest för att testa om mitt knähelvete pallade göra nå't. Det gjorde det! :-)

Fitnessfighten är räddad, för jag kan och ska köra konditionsträningen på cykel och crosstrainer istället. Så får vi se senare om mina promenader kan trappas upp till att bli korta joggingintervall i snigeltempo. Bra för förbränningen. För seriös konditionsträning blir det cykel och crosstrainer. (jäkla tjat).

Mitt knä höll nämligen för rörelser som cykeln och crosstrainern har, fix och fast, utan någon risk att få obalans och felbelastning som när jag joggar. Jag har trots allt 13 kg kvar av min övervikt och dessutom trasigt knä. Eller slitet. *muttrar*

En övning fick jag skippa idag, en benövning som faktiskt gjorde ont. I övrigt var det bara att köra på, men jag ska gå till en naprapat eftersom knäet är instabilt i sidled och det ökar risken för fler skador: Dessutom är benet svagare nu än det var förut, så något kompenserar jag för. Lite oroande är det...

Skit, skit, skit helt enkelt, men nu har jag två veckor innan Fitnessfighten drar igång och jag ska INTE springa på löpband och jag ska INTE ut och springa i spåret som planerat. Jag ska cykla och crosstraina... (mitt mantra nu) ... och sakta bygga upp lite flås så jag orkar träna varje dag i 30 dagar. *puh*

Jag har sagt det förut och säger det igen. Det här ska bli hemskt. Eller roligt. Hemskt roligt. *asg*

Och för er information, mitt knä mår bättre EFTER dagens träningspass än det gjorde före, så det var ett bra beslut att gå och träna idag. *L*

Joggandet nerlagt?

Skillnaden mellan bra skor och dåliga skor är att jag inte får ont under tiden jag joggar och inte ont i höften efter jag joggat.

Ytterligare en skillnad är att all smärta som fanns i kroppen efter joggandet med dåliga skor, nu har samlats enbart i mitt knä och typ tiodubblats.

No more jogging for Veronica.

Nåja, jag har provat iaf. Och nej, jag har INTE gått ut för hårt. Jag lovar. Och ändå kan jag knappt gå idag.
Då kan jag tala om att jag är insmord med Voltarengel en masse...

Jag är inte förvånad, mest ledsen för att det inte gick. =(

Imorgon blir det akuttid hos naprapaten och sedan återgår jag till cykel, roddmaskin och crosstrainer.
Kanske lite simning och vattenträning?
När knäet har lugnat ner sig, får de svindyra och jättesköna joggingskorna bli snabbpromenadskor istället.

måndag 11 april 2011

Efter Löplabbet


Nå't så rosa har jag nog inte sett på länge. Tjejen i butiken plockade fram en sko i samma modell, men med smalare läst och som var vit/grå. Oh, vad jag hoppades att den skulle pass, men tji fick jag. Rosa it is. *asg*

Proceduren var snabb och hyfsat smärtfri:

  1. Stå på spegellåda för att kolla hur jag belastar fötterna, jag lade mycket vikt fram på fötterna, men hade tydligen lyckats stärka fötterna en del så att hålfötterna inte föll ihop som de gjort förr.
  2. Stå på spegellåda och kolla hur fötterna/benen rör sig när jag knäböjer/niger. Både framifrån och bakifrån.
  3. Springa på löpbandet i neutrala skor, tog typ någon minut.
  4. Kolla på filmen/stillbild för att se hur fotisättningen ser ut, meningen är att foten ska sättas i så att du får en rak linje från marken genom hälen, upp mot vristen. Jag pronerade lite på höger, lite mer på vänster (vred inåt och behöver lite stöd för att stadga upp foten).
  5. Prova några modeller som gav ett litet pronationsstöd, den ena modellen var för bred (gick inte att snöra fast på foten trots att längden var rätt), den andra modellen hade alldeles för hård hälkappa och den tredje var den som jag köpte, men som jag provade en smalare av först.
  6. Provspringa den valda skon för att se att den verkligen är rätt, i det här fallet så blev fotisättningen till butikstjejens belåtenhet och de var grymt sköna även på löpbandet.
  7. Betala
Tog ca 30 minuter allt som allt och då var jag lite seg för jag var tveksam till färgen. Lite larvig där. *haha*

Imorgon ska jag testa skorna på löpbandet på gymet. Då får jag direkt feedback om de funkar, för jag får ont som satan i höfterna och i höger knä om skorna inte är rätt.

Superproffsig och trevlig handläggning av ärendet på Löplabbet i Helsingborg. De är säkert lika bra på andra ställen. *ler*

Så, nu kan förberedelserna för Fitnessfighten börja. I maj ska jag nämligen springa en stund varje dag, ingår i träningsprogrammet, så nu ska jag lägga till lite löpning till mina ordinarie träningspass och ett pass med bara löpning extra varje vecka så jag inte står där och blir helt överkörd 1 maj. *puh*

Lite nervös är jag, men nu har jag flygande skor iaf. *haha*

Ny fas i träningslivet

Eller återtagandet av en gammal hatkärlek. *haha*


Idag går färden till Löplabbet i Helsingborg när jag har jobbat klart, vilket blir ganska precis om 64 minuter. *basta*

onsdag 6 april 2011

*GAAAAAAAAAAAAAAAAAAH*

Jag sitter fast!!!

Jag sitter fast i en utbildning som ger oss rättigheter att publicera på intranätet.

Bara det att den skulle ta en timme och den har nu pågått i en timme och 45 minuter och det verkar inte ta slut snart.

JAG VILL GÅ OCH TRÄNA!!!

Hörde ni? Eller SÅG ni?!? *asg* Jag skrev att jag vill gå och träna. Punnkt.

Och eftersom mina rättigheter i det här j-a programmet iaf är fullkomligt kajko, så tycker jag att jag kan få gå härifrån och svettas på gymet nu istället för att svettas över skit som inte fungerar.

Jag har fler rättigheter till vår nyhetswebb än till intranätet och det är ett lustigt scenario.

Kan vi sluta nu så att jag får gå och träna? *muttrar*

måndag 4 april 2011

Mer träning, konferens och Fitnessfighten!

Jag fick inte så mycket tid till träning som jag hade tänkt mig, så det blev ett något kortare pass än planerat. Å andra sidan fick jag ut mycket av den timme jag var i gymet, ett yttepyttelitet, välventilerat rum med precis det man behöver på ett gym och inte mer. *haha*

Svettig blev jag och nöjd är jag, över att jag kom iväg, om än en timme senare och en halvtimme kortare än planerat.

Nu har jag njutit av en god middag, med vin till maten och en ljuuuuuuuuuuvlig champagnesorbet till efterrätt. *slurp*

1:a maj börjar Fitnessfighten, jag har antagit utmaningen! Ingen alkohol, inte en gnutta sötsaker och massor av nyttig mat och sammanlagt 30 timmar träning väntar.

*puuh*

Jag ska försöka föra dagbok under den perioden, för att påminna mig själv om det är värt mödan eller inte. *haha* Självklart får du hänga på om du vill. Både i fighten och i bloggen. ;-P

lördag 2 april 2011

Mer träningsnotiser

Så, veckans tredje pass avklarat. *duktig jag*

Jag ville inte alls. Av flera anledningar.
Mina pass blev flyttade eftersom jag inte ville trängas på gymet i tisdags, så för att få till tre pass var jag tvungen att träna två dagar i rad någon gång under veckan. Jag är nämligen bortrest/upptagen hela söndagen och se'n flyger jag hem.

Igår körde jag det tyngre av mina pass och det skulle avslutas med kondition 20 min intervaller (som vanligt typ), jag hade bestämt tid då älsklingsmannen skulle möta upp med bilen (han var också och tränade) och mitt pass tog längre tid än jag trodde så jag hann inte med konditionsträningen. Oj vad synd om mig. *haha*

Idag tog jag mig dock i kragen och gjorde verkligen HELA passet! INKLUSIVE äcklig konditionsträning.

Jag är rätt stolt över mig själv faktiskt.

Det går okej att träna fast bihålorna ff är fulla av gegga. Och tandköttet och käkbenet värker. Jag ska ta mig igenom den här träningsperioden och ta ett steg till.

Kanske är den här Fitnessfighten en morot inför BEACH 2011? *asg*

Vem bryr sig? Jag tänker ändå inte ligga i vassen, sparrisarna får flytta på sig.

Fitnessfighten - hänger ni på?

Jag har väldigt starka funderingar på att hänga på...

Fitnessfighten 1-31- maj 2011.

Vad sägs?